Het prijskaartje van jouw droom

Een droom is geweldig. Het geeft energie en een doel. Maar elke persoonlijke droom heeft ook een persoonlijke prijs. Als jij gaat bewegen richting je droom, zullen mensen je niet altijd begrijpen, misschien zelfs veroordelen om wat je doet. Wat als je droom vrienden gaat kosten? Als je levensstandaard anders wordt? Ken je het prijskaartje van jouw droom en ben je bereid om die prijs te betalen? Dit soort vragen gaan we liever uit de weg. Maar wanneer je dat doet, vermijd je ook je droom zelf. Ben je niet bereid een prijs te betalen, dan is jouw droom slechts een wens.

 

Waar betaal je voor?

Een wens is een luchtkasteel, die kost je niets. Een droom is ook gratis, maar de weg ernaar toe kost iets. Waarom zou je die prijs willen betalen? Dat zit ‘m in het verschil. Een droom gaat over een betere wereld. Met een droom maak je verschil voor de wereld om je heen en het maakt jouw leven zinvol en gelukkig. Als je kijkt naar een succesvol bedrijf, een succesvolle kerk, een succesvol huwelijk, wat roept dat dan bij je op? Inspireert het je of roept het jaloezie bij je op? Check dan iemands verhaal erachter, want vaak is er een prijs betaald. Wees niet degene die wél het succes wil, zonder dat je bereid bent de prijs te betalen, want dan streef je een luchtkasteel na.

 

Gevangen

Wat kenmerkend is voor een droom, is dat die altijd buiten je comfortzone ligt. Een comfortzone is in feite een gevangenis met open deuren, waarbij onze eigen overtuigingen ons tegenhouden om eruit te komen: “ik wacht tot het juiste moment”, “ik kan het niet”, “ik moet helemaal niks”, “als ik eerst maar…”. Maar het enige wat deze overtuigingen doen, is jou van je vrijheid beroven. Kom daarom uit die overlevingsstand en stap uit je comfortzone.

 

Bereken de kosten

Bereken van tevoren de kosten (Lukas 14:27-35) en houd er rekening mee dat de prijs altijd hoger uitvalt dan je verwacht. Neem in de berekening van je droom deze principes mee:

  • Betaal nooit met jouw waarde of integriteit voor je droom;
  • Omring je met mensen die geloven in jouw droom;
  • Stop relaties met mensen in je leven die niet geloven in jouw droom

Zodra je je berekening hebt gemaakt, kun je op weg achter Jezus aan en jouw droom gaan vervullen. Begin door een stap buiten je comfortzone te zetten en blijf doorstappen, stap voor stap. Kun je op een gegeven moment geen stap meer zetten, omdat de prijs te hoog is? Zet dan toch nog een stap. Stel dat wij dit allemaal zouden doen? Dan zullen wij echt het ‘zout der aarde’ zijn, wat niet alleen bederf weert, maar ook smaak en glans brengt aan de wereld!

Gerelateerde blogs

Vrede in je financiën

Om echte vrede te ervaren, is het belangrijk dat elk aspect van je leven buigt voor God. Ook je financiën.

Peter Paauwe

De kracht van nu

God moedigt ons aan voor een nu-geloof. Dat betekent dus niet bezig zijn met het verleden, niet met de toekomst, maar met dit moment.

Ilona Paauwe

De prioriteit van elke gelovige

Geplant zijn in de kerk (het Huis) zorgt ervoor dat je niet alleen bloeit in het Huis, maar ook op andere gebieden van je leven. 

Peter van Dijk

Blijf niet hangen in je vorige seizoen

Als tegen je gezegd wordt dat je rouwperiode voorbij is, wil dat niet zeggen dat dat gelijk anders voelt of dat alles er opeens rooskleurig uitziet.

Peter van Dijk

Het prijskaartje van jouw droom

Een droom is geweldig. Het geeft energie en een doel. Maar elke persoonlijke droom heeft ook een persoonlijke prijs.

Peter Paauwe

Het seizoen voor jouw droom

Voor alles is een seizoen: een tijd die ergens voor apart is gezet. God, de Schepper van de tijd, staat Zelf buiten de tijd.

Peter Paauwe

Gods doel en jouw droom

Hoe weet je wat Gods doel is voor je leven en hoe verhoudt zich dat tot jouw droom? Veel mensen hebben een beeld bij ‘Gods doel’…

Peter Paauwe

Jouw design bepaalt het doel van je leven

Wij zijn gemaakt om een licht te zijn. Jouw licht trekt mensen aan en laat daar doorheen God de Vader zien.

Peter Paauwe

Het gebed van geloof

Wanneer je Jezus in je leven toelaat, is je leven nooit saai. Bij Hem zijn er geen grenzen in wat er mogelijk is en hoeveel Hij kan en wil geven.

Peter Paauwe
Waar
Levens
Worden
Vernieuwd