Vrede in je relaties

 

De 80-20 regel

Stel je bent op zoek naar een date. Dan is het makkelijk om van buiten naar binnen te kijken. Wil je een rijke man, dan kijk je naar zijn portemonnee. Wil je een mooie vrouw, dan kijk je naar haar uiterlijk. Ben je geestelijk volwassen, dan wil je vooral weten of iemand wedergeboren is en of iemand heel is in zijn/haar denken. Anders ga je niet gelukkig worden. 

Of het nou gaat om een liefdesrelatie, vriendschappen, relaties in de kerk of op je werk: relaties werken alleen als het dienende relaties zijn. Geen vriendschap is perfect, geen kerk, geen man, geen vrouw. In de regel is 80% wat je zoekt aanwezig en 20% irriteert je. Wanneer je je focust op die 20%, dan wordt dat groter. Stel jezelf de vraag: waarom ben ik met deze partner? Waarom ben ik bij deze kerk? Waarom is deze persoon een vriend(in)? Als je alleen iets doet om iets te halen, ga je per definitie teleurgesteld raken. Focus je op de 80%. 

 

Een gezonde wortel

In Jakobus 4:1-2 lezen we waar ruzies vandaan komen:

 

uit onze “hartstochten, die in alle delen van uw lichaam strijd voeren” (HSV).

 

Een hartstocht is iets wat je heel graag wilt hebben. En volgens Jakobus krijg je niet wat je verlangt, omdat je niet bidt, of omdat je in je gebed je hartstocht centraal stelt. Bidden is God ontmoeten: “Heer, u bent groter dan wat ik verlang, dus ik laat mijn verlangen buigen voor U”. Ga zitten aan de voeten van Jezus en dank Hem voor wat er wel is. Dan zul je merken dat de strijd in je denken over wat er niet is, langzaam wegzakt. Het is belangrijk dat je deze oorlog van binnen eerst wint, anders ga je de oorlog aan de buitenkant zeker niet winnen.  

Mensen zijn vaak op zoek naar tips en tricks om relatieproblemen te overwinnen. Wil je vrede in je relaties? Probeer dan niet de vruchten te veranderen, maar ga naar de wortel. In Jakobus 3:16 (HSV) lezen we wat ongezonde wortels zijn: “waar afgunst en eigenbelang is, daar heersen wanorde en allerlei kwade praktijken”. Een gezonde wortel daarentegen is “rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd” (Jakobus 3:17, HSV). Hoe krijg je een gezonde wortel? Door God eerst te zetten.

De “vrucht van de gerechtigheid wordt in vrede gezaaid voor hen die vrede stichten” (Jakobus 3:17, HSV).

Het gebeurt dus niet vanzelf. Je moet die vrede stichten.

 

Volwassen en sterk worden

Meningsverschillen zullen er altijd zijn. Maar ben je in staat om daarna te vergeven en te verzoenen? Wij redeneren niet van buiten naar binnen (snelle tips en tricks), maar van binnen naar buiten. Dan moet je soms vechten voor vrede binnenin je. Als jouw hartstocht de boventoon voert, vind je geen innerlijke vrede en breidt de oorlog zich uit van binnen naar buiten. Het beste cadeau wat je jezelf en anderen kunt geven, is te zorgen dat je de oorlog binnen in je hebt gewonnen en een betere versie van jezelf kunt aanbieden door de kracht van de Heilige Geest. Word volwassen en sterk. Dan kun je sterke en vredevolle relaties aangaan.

Gerelateerde blogs

Vrede in je relaties

Of het nou gaat om een liefdesrelatie, vriendschappen, relaties in de kerk of op je werk: relaties werken alleen als het dienende relaties zijn.

Peter Paauwe

De kracht van een moeders geloof

In het geloof van een moeder schuilt enorm veel kracht, die doorgaat in generaties  (2 Timotheüs 1:3-5).

Ilona Paauwe

De prioriteit van elke gelovige

Geplant zijn in de kerk (het Huis) zorgt ervoor dat je niet alleen bloeit in het Huis, maar ook op andere gebieden van je leven. 

Peter van Dijk

Geroepen om te zijn

In de bijbel lezen we de opdracht van Jezus: “ga uit in de hele wereld” (Mattheüs 28:19). Die opdracht kan nogal overweldigend voelen.

Jordy Kroon

De prioriteit van liefde

Als je denkt aan het woord ‘liefde’, waar denk je dan aan? Als je het woordenboek moet geloven, is liefde een ‘warme genegenheid’…

De ander helpen: een staat van doorbreken

In de geschiedenis van Jozua lezen we hoe God hem bevestigt in zijn rol als nieuwe leider van het volk Israël.

Peter Paauwe
Waar
Levens
Worden
Vernieuwd