Geroepen om te zijn

In de bijbel lezen we de opdracht van Jezus: “ga uit in de hele wereld” (Mattheüs 28:19). Die opdracht kan nogal overweldigend voelen. Misschien door de manier waarop we kijken naar invloed, of naar een ‘influencer’, waarmee iemand wordt bedoeld die een groot podium heeft op social media. Maar onze invloed wordt niet bepaald door hoe groot ons podium is. We zijn in de eerste plaats geroepen om te zijn.

Een influencer is iemand die waarde toevoegt in het leven van iemand anders. Als je kijkt naar de influencers in jouw leven, zullen veel mensen hun namen niet kennen: je opa, een leraar, een jeugdleider van vroeger. Onderschat daarom nooit de invloed die jij hebt in iemands leven. 

 

Jezus als influencer

Johannes 4 beschrijft een bijzondere ontmoeting bij een put tussen Jezus, als Joodse man, en een Samaritaanse vrouw. Als Jezus uit was op het bouwen van een podium, kon Hij beter naar Jeruzalem gaan. Maar Jezus ging via Samaria. Hij is niet onder de indruk van een podium. Hij is onder de indruk van Zijn publiek. Hij ontmoet een Samaritaanse vrouw en laat zien wat het is om een influencer te zijn. Wat kunnen we leren uit deze ontmoeting:

 

Je bent geroepen om in het moment te zijn, zodat je de waarde van het moment herkent.

Hoe gemakkelijk is het om druk te zijn met ‘later’, terwijl je later terugkijkt op nu en dan juist mist wat je nu hebt. Jezus wist wat er nodig was om de hele wereld te redden en toch ging Hij zitten. Hij nam tijd voor de Samaritaanse vrouw en had oog voor haar. Oog hebben voor iemand, één woord, kan voor een ander het verschil maken.

 

Je bent geroepen om vol liefde en genade te zijn, zodat harten opengaan.

De Samaritaanse vrouw stelde vragen die probeerden Jezus in een discussie te trekken. Maar Jezus gaat niet mee in de discussie en keert het gesprek om. Hij ziet haar waarde. Dát is wat Jezus kenmerkte: juist als niemand de ander ziet, ziet Jezus hem of haar. Dat heeft de wereld nog steeds nodig: een veilige plek waar mensen naar toe kunnen. Dat ben jij. Een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, waar jij gewoon luistert, zonder oordeel. Met deze ontmoeting gebruikt God deze Samaritaanse, een ogenschijnlijk onbelangrijke vrouw, om een heel dorp in beweging te krijgen. Wie je ook bent en hoe je ook over jezelf denkt, als je Jezus Zijn werk laat doen, zul je verbaasd zijn over wat er uit je leven gaat stromen.

 

Je bent geroepen om te zijn wie je bent, zodat Jezus door je heen kan werken.

Mattheüs 5:13-16 zegt dat we geroepen zijn om een licht te zijn in deze wereld, voor allen die in je huis zijn, op je werk, op je school… Je bént een licht, gewoon zoals je bent. Je hoeft dus niet eerst alles voor elkaar te hebben. Jouw connectie met Jezus is genoeg. Hij is de Bron van licht. Soms zie je misschien niet dat je invloed hebt en dat je licht verspreidt. In een stad kan elk lichtje onbetekenend lijken… totdat je het perspectief van bovenaf ziet en ziet hoe al die lichtjes bij elkaar komen.

Jij bent als Jezus en je hemelse Vader wil je gebruiken om een influencer te zijn. Jouw leven doet ertoe.

Gerelateerde blogs

Vrede in je relaties

Of het nou gaat om een liefdesrelatie, vriendschappen, relaties in de kerk of op je werk: relaties werken alleen als het dienende relaties zijn.

Peter Paauwe

De kracht van een moeders geloof

In het geloof van een moeder schuilt enorm veel kracht, die doorgaat in generaties  (2 Timotheüs 1:3-5).

Ilona Paauwe

De prioriteit van elke gelovige

Geplant zijn in de kerk (het Huis) zorgt ervoor dat je niet alleen bloeit in het Huis, maar ook op andere gebieden van je leven. 

Peter van Dijk

Geroepen om te zijn

In de bijbel lezen we de opdracht van Jezus: “ga uit in de hele wereld” (Mattheüs 28:19). Die opdracht kan nogal overweldigend voelen.

Jordy Kroon

De prioriteit van liefde

Als je denkt aan het woord ‘liefde’, waar denk je dan aan? Als je het woordenboek moet geloven, is liefde een ‘warme genegenheid’…

De ander helpen: een staat van doorbreken

In de geschiedenis van Jozua lezen we hoe God hem bevestigt in zijn rol als nieuwe leider van het volk Israël.

Peter Paauwe
Waar
Levens
Worden
Vernieuwd